Ana içeriğe atla

Hamilelikte bobrek büyümesi

Herkese merhaba 🙋  bugün biraz bilgilendirici bir yazı yazmak istedim. Şayet kendi başıma gelen bu olayı sizlere ayrıntılı anlatmak istiyorum. O dönemde çok arastirma yapmış ama yaşayan birinin ayrıntılı bir yazısını bulamamistim. Umarım ben yardimci olabilirim birilerine .

Hamileliğimin 28. Haftasinda rutin bir doktor kontrolune gittim. Doktorum birde bobreklerine bakalım ultrasonla ne alemdeler dedi. O güne kadar hiçbir ağrı yasamamis olmama rağmen doktor bobregimin çok fazla büyüme yaptığını söyledi.  Yani bu büyüme olayı 3 seviyede oluyormus ve benim 2.seviyedeymis. Doğuma da daha uzun süre olduğu için ilerleme riski varmış. Doktorum üroloji ye yönlendirdi, gittik. Devlet hastanesindeki doktor bobrek te ciddi bir büyüme olduğunu stent takılması gerektigini işte takilmazsa doğumdan sonra bobregi kaybetme riski olduğunu falan söyledi. Ee ne yapılması gerekiyorsa yapalım dedik. Hamile olduğum için sorumluluk alamayacagini söyledi. Hangi doktora gitsek aynı cevap. Sonunda mecburen özel hastaneye gittik. Ordaki doktor da aynı şeyleri söyledi. Ve bu arada tabi biz ordan oraya gezerken iki hafta geçti.  30.haftamda bobregime stent takildi. Buraya not düşmek istiyorum hamileyken stent taktırma işlemi uyusturulmadan olmak zorunda yani hiçbir doktor hamile bir kadına narkoz vermez. Ki kimsede o durumda almak istemez. Bende istemedim ama o işlemi uygulamayı kabul ettim. Idrar yolundan bobrege kadar uzanan bir stent takildi. Bu çok can yakan bir işlem değil onu belirtmek istiyorum. Ancak hamilelik psikolojisi ile birlikte o ameliyat ortamına canlı canlı girmek sarsıcı bir durum. Her neyse işlem sonrası hafif bir ağrı kesici verdiler.  Ve ben saatlerce istifra ettim. Beni eve yolladılar.  Üç gün boyunca inanılmaz bir sancı yaşadım ve idrarimi çok çok zor yaptım. Hatta bazen yapamadım. Meğer vücudum stenti kabul etmemiş malum yabancı bir madde. Doktoru kaç kez aradiysakta geçeceğini söyledi.  Ama sonunda sabaha kadar kivraninca beni hemen kadın doğum doktoruna götürdüler. Ne yazık ki doğum sancilarim başlamış. Hemen bir üroloji uzmanı geldi stenti çıkardı sonrasinda doğum devam ederse diye doktorum da geldi. Ama çok şükür doğum durdu. Sancim azaldı. Rahatladım. Akşamına baya toparladim ve kendi isteğim le hastaneden çıktım. Doğuma kadar kontrol altinda tuttular beni. Keşke En başından öyle yapsalardi. Benim için çok zordu. Hepimiz için zordu. Ki daha birkaç gün önce annem aradı telefonla karşılıklı aglaştik ne zor zamanlardi geçen sene bu günler diye...

Bilimsel açıdan da şöyle bir açıklama eklemek istiyorum.

Böbrek büyümesi yani hidronefroz, idrar kanalının herhangi bir sebeple tıkanması ve böbrek içindeki idrar kanallarının genişlemesiyle ortaya çıkar. Bu durum şayet 10 mm'nin üzerindeyse böbrek genişlemesi teşhisi koyulur. Gebelikte böbrek büyümesinin en önemli nedeni ise bebeğin ve rahmin idrar kanalına, üretere uyguladığı baskıdır. Bu baskı sonucunda böbrek içindeki idrar kanalları genişler ve gebelerde böbrek genişlemesi sorunu ortaya çıkar. Bebeğin yaptığı baskıdan başka idrar kanalındaki taşlar ve mesane içindeki patolojilerden dolayı da hamilelikte böbrek genişleyebilir.

Şunlar da belirtiler;
  1. Sık idrara çıkma
  2. İdrar yaparken zorlanma ve idrar yaparken duyulan ağrı hissi
  3. İdrarda kan lekeleri
  4. Karın bölgesinde şişme. Hidronefroz tek taraflı ise, şişme yalnızca bir taraftan görülebilir.
  5. Kan basıncında düşme
  6. Bulantı, kusma, ateş
  7. İdrar yolu enfeksiyonu
  8. Kolik ağrısı
  9. Göğüs ağrısı
  10. Bacaklarda şişme
Asagida da tedavi yöntemleri var;

  1. Gebelikte böbrek büyümesinden muzdaripseniz bir üroloji bevliye uzmanına başvurmalısınız. Doktorunuz durumunuza göre aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayacaktır;
  2. Doktorunuz öncelikli olarak idrar yollarında tıkanmaya yol açan nedeni teşhis etmeye çalışacak ve buna göre bir tedavi uygulayacaktır. Böbreğe veya üretere stent takılması çoğu zaman derdinize deva olup, tıkanıklığı ortadan kaldırır. Farklı nedenlerin farklı tedavileri olacaktır. Örneğin, gebelikte böbrek büyümesini tetikleyen neden böbrek taşıysa, bu taşın düşmesi için ses dalgaları yahut lazer tedavisi uygulanır.
  3. Mesaneye veya direkt olarak böbrek derisine yerleştirilen ince bir kateter ile idrar boşaltımı yapılabilir. Bu yöntem böbreklerdeki idrarın basıncını hafifletir.
  4. Böbreklerdeki büyümenin nedeni gebelikse, gebelikten dolayı böyle bir durum ortaya çıktıysa, doktorlar bu durumda pek de birşey yapamaz. Gebelik tamamlanana kadar sabredilir. Ancak doktorunuz fazla idrarın kateter takılmasıyla boşaltılıp böbrek üzerindeki baskının bu şekilde kaldırılması tedavisini de uygulayabilir.
  5. Doktorunuz böbreğin ne kadar genişlediğine bağlı olarak, Perkütan drenaj olarak adlandırılan fazla idrarı boşaltmak için, idrar yollarına ince bir iğne yerleştirilmesini içeren yöntemi de uygulayabilir.
  6. Gebelikte böbrekte genişlemesinin geçmesi için bol bol su için. Günde 8-10 bardak su içmeye devam edin. Yatakta rahatça dinlenin, ancak böbreklerin sağlıklı olduğu yöne yatın. Doktor tarafından verilen talimatları izleyin ve sağlığınıza dikkat edin.
Bilimsel olarak açıklamalar bunlar. Ama yaşayan biri olarak gerçekten zor olduğunu söylemek istiyorum.  Kesinlikle güvendiginiz bir doktora gidin. Özel hastaneye gitmek zorunda kalırsanız benim gibi o zaman da farklı hastanelere farklı doktorlara görünüp fikir alın.  Bir vücut o stenti kabul edip hiçbir sıkıntı cikarmazken başka bir vücut ne yazık ki benimki gibi tepkiler verebiliyor. Allah tüm hamişleri böyle hastaliklardan korusun diyorum. Sormak istediginiz özel şeyler olursa instagram hesabim eylulannesiblog, facebook hesabim eylülannesi nden bana mesaj yoluyla ulaşabilirsiniz. 

Herkese iyi akşamlar 💚 

Yorumlar

  1. Gecmis olsun canim zor bir durum

    YanıtlaSil
  2. Çok geçmiş olsun, yazı için ayrıca tebrikler pek çok kişiye faydası dokunacaktır. Allah herkese sağlık versin :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, insallah birine faydası olur o zaman ne mutlu bana, amin 🙇😊

      Sil
    2. Bana çok faydası oldu bnde aynı durumla karşı karşıyayim

      Sil
  3. İzleyici butonunu bulamıyorum :(( Takibe alamadım :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de şunda sini durumdayım erzurumdayi m özel bir hasteneye başka nedenle geldim 26 haftayim.hsmileyim düşük riskim var simde sol tarafında bu ağrı oluştu drlar bana stnt takilmazsak düşük olur dediler neyapayim

      Sil
  4. Buldum ve takibe aldım şimdi :))

    YanıtlaSil
  5. Geçmiş olsun. Kötü bir deneyim sonrası yaşadıklarını paylaşman diğer hamileleri bazı noktalarda dikkatli olmasını sağlayacaktır.

    YanıtlaSil
  6. Çok geçmiş olsun canim, Eylül kızın kardeşi olmasına karar verirseniz tekrar yasamazsin bu sıkıntıyı umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolasın canım umarım ya ne yazık ki önüne geçilebilir bir olay değil Allah hiçbir hamişe yaşatmasin 🙇😊

      Sil
  7. Gecmis olsun. Insallah hersey normale doner kisa zamanda!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi hersey yolunda çok şükür teşekkür ederim 😊

      Sil
  8. Hem çokkk geçmiş olsun hemde harika bir konuya değinip bilgilendirme yapmışsın. Emeğine sağlık cidden...

    YanıtlaSil
  9. Çok geçmiş olsun canım. Okurken içim cız etti resmen.

    YanıtlaSil
  10. Çok geçmiş olsun canım, umarım başka bir sorun yaşamazsın ömrün boyunca <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim tatlım hiçbirimiz yasamayalim inşallah 😊💙

      Sil
    2. Kaç mm de stent takılma kararı verdiler bnde de var korkuyrm bıraz 20 haftalık hamileyim

      Sil
  11. Bana ulasırmısın hanımefendi esım icin birsey sorcam cok önemli

    YanıtlaSil
  12. ay bi de o geçer geçer diyip bakmamaları yok mu.. !!

    YanıtlaSil
  13. Instgramda isminiz ne acaba bulamiyorum

    YanıtlaSil
  14. Meraba banada aynı şeyleri söylüyorlar ve yarın stent takılacak benim kafam çok karışık sizce neyapmalıyım?

    YanıtlaSil
  15. Bugün aynı durumdan doktora gittim sırtlarımda aşırı ağrı ve idrarda kanama vardı kadın doğum ürolojiye yolladı oda ultrasonda baktı sağ böbrekte büyüme varmış ben ağrıdan duramıyorum ama 2 hafta sonra gel dedi büyüme varmıdiye

    YanıtlaSil
  16. Bu kamuoyu için bir duyuru, biz ilgileniyoruz
    tasarruf edebilmek için böbrek satın almak ve farklı böbrek donörleriyle çalışmak
    Hastalarımız, bir böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin, bu yüzden
    hastamıza böbrek bağışlamak için bir eşleşme olup olmadığınızı doğrulayabiliriz ve
    her donörü büyük ödüller bekliyor.

    E-postamızda bize ulaşın: Drmercyhospital686@gmail.com
                                             nephrologyspecialist12@yahoo.com
    veya whatsapp'dan bize ulaşın: 2348100367800

    YanıtlaSil
  17. Ailemi yapan Dr Collins Raphael'in harika bir tıp doktoruna teşekkür etmek istiyorum ve güven ve aciliyetle gurur duyuyorum, hastaları için böbreklerimden birini dolar olarak müthiş parayla satın aldı, onunla karşılaştım. Bir Michel ve Lopez tarafından yayınlanan ve ona teşekkür etmeden dünyayı kurtarmaya finansal olarak nasıl geldiğini anlatan doctorcollins3@gmail.com olarak internette e-posta adresi, hızlı bir şekilde e-posta yoluyla başvurdum ve ben Doktor tarafından ihtiyaç duyduğum tüm dikkatleri bir haftadan az bir sürede tüm gereksinimleri karşıladım ve nakilden önce banka hesabıma geldiğimde yarı param bir rüya gibiydi, Dr.Collins ile iletişime geçmenizi tavsiye ediyorum; doctorcollins3@gmail.com mali muazzamlık birkaç ay önce benim gibi gelip. Sonunda ölçeklendirdiğimde bunu yapmaya söz verdim.
    doctorcollins3@gmail.com veya whataspp yoluyla via +254750078353

    Ben Lerry Joel.
    Moğolistan kalkışlı

    YanıtlaSil
  18. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil
  19. İyi gu ler sizi bulamadım intagram da bende serklaj olurken stent takılmak zorunda kaldı bazen agrım çok oluyor bazen iyiyim stenti vucudum kabul etmemiş olabilir mi korkuyorum

    YanıtlaSil
  20. Benim eşim stent takıldı denildi ama ne yazık ki dr. Stent telini böbreğe takmamış ama biz ultrasona girdiğimizde bize takılı diye bilgi verdi eşimin böbrek sancıları artınca araştırma hastanesi götürdüm ce orda telin takılamadığı tekrar çıkartılıp aynı işlem bir daha yapılması gerek dendi ben bu teli takamayan dr hakkında maddi manevi tazminat açtım kazanma şansım olurmu kendisine telefon açıyorum Utanmadan olabilir dedi. Dedim verdiğin evrakta tel takılıdır yazısı var. Onun için tekrar eşim ameliyata girdi tel çıkartılıp tekrar olumlu şekilde takıldı.Davayı kszanabikirmiyim

    YanıtlaSil
  21. Benim eşim stent takıldı denildi ama ne yazık ki dr. Stent telini böbreğe takmamış ama biz ultrasona girdiğimizde bize takılı diye bilgi verdi eşimin böbrek sancıları artınca araştırma hastanesi götürdüm ce orda telin takılamadığı tekrar çıkartılıp aynı işlem bir daha yapılması gerek dendi ben bu teli takamayan dr hakkında maddi manevi tazminat açtım kazanma şansım olurmu kendisine telefon açıyorum Utanmadan olabilir dedi. Dedim verdiğin evrakta tel takılıdır yazısı var. Onun için tekrar eşim ameliyata girdi tel çıkartılıp tekrar olumlu şekilde takıldı.Davayı kszanabikirmiyim

    YanıtlaSil
  22. Bende şu anda aynı durumdayım ne yapacigimda hiç bilmiyor çok korkuyorm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı durumdayım 30 haftalık hamileyim ve napicagimi bilmiyorum

      Sil
  23. Mrb ben 26 haftalık hamilleyim bu gun banada sağ böbrekte büyüme var desi ama 1 dereceden dedi bol su için sağ tarafiniza yatin dedi bi ay sonra gelin eger büyümüşse stent takicam dedi ve ilaç verdi sizce geçermi yani böbrek şişmiş se yıne düzelme ihtimal varmi

    YanıtlaSil
  24. Yanıtlar
    1. Meraba bende 30 haftalık gebeyim ve stent takmam gerekiyor muş çok korkuyorum bir fikir verseniz acaba iyi gelir mi gelse de uyuşturma ile olsa bebeğe zarar mı

      Sil
    2. İki ml büyüme şişme var idrar yaparken yanma ağrı çok oluyor ve üç gün boyunca şiddetli ağrı çektim böbrek için 6 iğne vuruldum şuan ağrıM durdu ama erken doğum riski dedi doktor taktırsam mı

      Sil
  25. Aynı sıkıntı bende de var bende hamileyim stent önerdiler takıp takmamak arasında kaldım senin önerin ne canım

    YanıtlaSil
  26. Çok geçmiş olsun bende eylül annesiyim aynısını bende yaşadım benin böbreğimde kabul etmedi son iki çocuğumda aynısı oldu rabbim birdaha göstermesin inşallah.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Oyun halısı gerekli mi ?

Herkese merhaba sevgili okuyanlar ☺ iyi bir hafta gecirmenizi dilerim ☺ Bugün oyun halısı konusunda birseyler paylaşacağım. Öncelikle oyun halısı gerekli mi ? Evet Gerekli. Bebeğin ilgisini çeken oyuncaklar ve renkler sayesinde bebek orda biraz oyalaniyor ve biz anneler bu arada dinlenebiliyoruz. Bebeği sağa sola dönmeye teşvik ediyor. Tepesinde sallanan oyuncakları tutmaya çalışan bebek neden sonuç ilişkisini öğreniyor bunu tutup çekersem bana doğru gelir gibi. Bazı oyun halıları daha fazla ayrntilara sahip. Mesela üzerinde farklı dokular olan parçalar eklenmiş bebek bunlara dokunarak farklı dokuları kesfediyor. Ses çıkaran ya da alt tarafında  piyano olanlar var bebek oraya vurunca ses çıkacağını kesfediyor vs vs... Bazen yere bir battaniye serip eline iki oyuncak verseniz de duruyor bebek milleti. Ama bu süre kısıtlı. Yani ben eylül kiz üzerinden konusuyorum. Bi koydugum yerde en fazla onbeş dakika oyalanir. Bende bunun için evin bi köşesine oyun halısı bi köşesine battaniye serm

Farmasi bebek şampuanı yorumlarım

Herkese merhaba 🙋  bir süredir Eylül için, sevdiğim bir kardesimden hediye gelen Farmasi bebek şampuanını kullanıyorum. Sizlere de yorumlarımı yazma zamanı geldi diye düşünüyorum ☺ Öncelikle şampuan hakkında biraz bilgi vereyim. Sabun içermiyor ve bebitolarin hem saçlarını hem vücudunu kurutmadan temizlemeyi vaat ediyor. Icerigindeki doğal zeytinyağı ile nemlendiriyor. Tabi ki göz yakmayan bir formülle geliştirilmiş. Cilt pH ı ile uyumlu. Paraben veya alkol içermiyor. Bebeğimiz için kullanabildigimiz gibi kendimiz içinde kullanabileceğimiz bir  ürün. Ben denemedim, hasan  niye bilmiyorum ama denemis😀 ve cok sevmiş. Yumuşacık yapıyormuş saçları. Eylul de gördüğüm kadarıyla gerçekten cildini kurutmuyor. Benim gibi kızimda çok kuru bir cilde sahip. Bazen vücudunun çeşitli bölgelerinde egzama tarzı döküntüler oluşabiliyor. Bu ürünü kullanmadan önce hep uni baby kullandım ve ondan da çok memnundum. Ama bu üründe de hiç dökülme olmadı ve bu da beni çok cezbetti. Yumuşacık oluyor hem saçl